Päiväleirit – Tammikuun leirit

Tiedekoulu järjestää koululaisten loma-aikoina suosittuja päiväleirejä Espoossa ja Helsingissä! Päiväleirit järjestetään klo 9–15. Lounasaikaan lapset syövät kotoa tuomansa eväät Tiedekoulun tiloissa. Iltapäivällä Tiedekoulu tarjoaa välipalan. Päiväleireille on leirin teeman mukainen suositusikä, mutta tämä on nimensä mukaisesti vain suositus! Koodileireille osallistuva tarvitsee mukaansa kannettavan tietokoneen. Muutamia lainakannettavia, tiedustele tarvittaessa lisää!

 

Päiväleiri muodostetaan kun leirille on ilmoittautunut minimissään neljä lasta. Ilmoittautumisen onnistuneesta lähetyksestä tulee ilmoittautujan näytölle vahvistusteksti. Vahvistamme leirit erillisellä sähköpostilla, kun leirille on min. 4 osallistujaa, viimeistään viikkoa ennen leirin suunniteltua ajankohtaa vahvistamme/perumme leirin. Leiri-ilmoittautuminen on sitova. Leiriosallistuminen on peruttava viimeistään 7 vrk ennen leiriä.

 

Valmistaudumme päiväleireillä noudattamaan tavanomaista tarkempia hygienia- ja turvaetäisyysohjeita. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään, ja huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Päiväleirille osallistuvan lapsen tulee olla terve.  Seuraamme aktiivisesti koronatilannetta ja rajoituksia. 

 

Lomaviikon (vko 1) päiväleirit Espoon Olarissa ja Helsingin Kalliossa.

 

Olari:

ma–ti 3.–4.1. Robottileiri - PERUTTU-

ke 5.1. Koodileiri -PERUTTU-

pe 7.1. Tutkijaleiri - LEIRI JÄRJESTETÄÄN! VIELÄ HYVIN TILAA, TULE MUKAAN!

 

 

Kallio:

ma-ti 3.–4.1. Koodileiri -PERUTTU-

ke 5.1. Robottileiri - PERUTTU-

 

Leirihinnat:

1 pv = 85  €

2 pv = 155  €

3 pv = 230 €  

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.

Leiripaikat:

 

Tiedekoulu Olari, osoite  Länsiportti 1 A, Espoo

Tiedekoulu Kallio, osoite Josafatinkatu 11, 00510 Helsinki 

 

Päiväleirien kuvaukset:

 

TUTKIJALEIRIT

Tutkijaleiri 7-11v  1-2pv

Tutkijaleirillä tutustutaan luonnontieteiden perusilmiöihin, opetellaan tutkimaan ja havainnoimaan ilmiöitä ja asioita tieteellisesti ja analyyttisesti. Joululomaviikon tutkijaleirin teema on kemialliset reaktiot.

 

Ihmeellinen ihminen -leiri 7-11v  1-2pv

Tällä leirillä sinä olet tutkimuksen kohteena! Leirillä tutustutaan tarkemmin ihmisen elimistöön ja sen toimintaan. Testataan aistien toimintaa. Voiko aisteja yrittää huijata, entäpä miten onnistuu aivojen toiminnan huijaus? Miten nopeat ovat refleksisi?  Tiedätkö miltä sydämesi näyttää ja kuulostaa tai toimii?  Entä miten käsi toimii? Leirillä tutustutaan ja tutkitaan ihmiskehon toimintaa,  demonstroidaan elintoimintoja ja tehdään erilaisia malleja kuten aivohattu ja elimistön mallit. Päiväleirillä tehdyt mallit saat mukaasi.

 

Merentutkijaleiri 7-11v 2pv

Merentutkijaleirillä tutustutaan mereen elinympäristönä. Opetellaan ja tutkitaan erilaisia meressä eläviä eliöitä ja kasveja. Mistä merivesi muodostuu? Millaisia meren eliöitä on kallio- tai hiekkapohjaisissa vesistöissä? Tutuiksi tulevat erilaiset merentutkimuksessa käytettävät tutkimusmenetelmät mm. sukeltaminen ja paineastia. Leirin aikana pohditaan myös ihmisen vaikutusta merten hyvinvoinnille. Tutkitaan miten ja mistä mereen päätyy pienikokoisia muoveja ja miten mikromuovit voidaan erotella ja estää niiden pääsy meriin.

 

Tähtitiede ja avaruus 7-11v 2pv

Leirillä tutustutaan aurinkokuntaaamme ja sen planeettoihin ja asteroideihin, komeettoihin ja tähtiin. Tutkitaan kuun kierron vaiheita ja sen vaikutusta maapallolla mm. vuorovesi-ilmiöön.  Leirin aikana pohditaan painovoiman merkitystä. Miten astronautti liikkuu ja toimii avaruudessa? Tehdään havainnoillistavia kokeita ja testejä tutkien fysiikan lakeja. Entä mikä on astronautin ruokavalio avaruuslennolla? Ja mitä ihmettä on avaruusromu ja miten se on päätynyt avaruuteen?

 

OHJELMOINTILEIRIT

Koodileiri 7-12v  1-2pv

Koodileirillä käydään läpi ohjelmoinnin perusteita visuaalisten ohjelmointisovellusten avulla ja harjoitellaan ohjelmointia tekemällä oma ohjelmointiprojekti. Koodileiri on tarkoitettu ohjelmointia aloitteleville ja jo edistyneemmille. Leirin opettaja ohjaa lapsia yksilöllisesti näiden aikaisemman harrastuneisuuden ja ohjelmointikokemuksen perusteella. Oma kannettava tietokone mukaan. Tiedekoululla on 1-2 lainatietokonetta, joita voi vuokrata päiväleirin ajaksi. Kysy lisää. 

  

Scratch pelileiri 7-13v 1-2pv 

Visuaalinen ohjelmointisovellus Scratchin avulla harjoitellaan tietokonepelin toimintoja, mallinnetaan pieniä peliprojekteja sekä suunnitellaan ja toteutetaan oma peli.  Oma kannettava tietokone mukaan, jossa Chrome selain.

 

Python leiri 10-15v 1-2pv  

Python leirillä pääset joko tutustumaan itsellesi uuteen tekstuaaliseen ohjelmointikieleen tai kehittämään taitojasi eteenpäin. Leirillä luodaan värikästä taidetta koodaten ja/tai toteutetaan yhdessä suunniteltu peliprojekti Pythonilla. Oma kannettava tietokone mukaan, jossa Chrome selain.

 

Peliohjelmointi 10-15v 2pv

Peliohjelmointileirillä harjoitellaan pelistrategiaa suunnittelemalla ja toteuttamalla tietokonepeli. Leiri sopii ohjelmointia jo harrastaneille lapsille ja nuorille, jotka jo osaavat käyttää jo hieman kirjoittaa koodia ja visuaaliset ohjelmointisovellukset ovat tuttuja. Oma kannettava tietokone mukaa, jossa Chrome selain. 

 

Animointi ja pelihahmon suunnitteluleiri 1 - 2pv

Animointiin ja pelihahmon suunnitteluun tutustutaan sekä tietokoneella että tabletilla käytettäviin sovelluksiin. Leiri sopii hyvin kaikille animoinnista ja pelihahmon suunnittelusta kiinnostuneille. Animoinnin perusteisiin, tekniikkaan ja perustoimintoihin kuten hahmon suunnitteluun, venymiseen, litistymiseen, tunnetilan luomiseen, taustojen käsittelyyn sekä äänien tekoon perehdymme Flipaclip sovelluksella. Tietokoneella harjoittelemme animointia ja pelihahmon suunnittelua Pixelart sovelluksella. Leirin aikana oppilailla on käytössä Tiedekoulun tabletit ja iPad kynä. Oma kannettava tietokone mukaan, jossa on Chrome selain. Tiedekoululla on muutamia kannettavia tietokoneita, jotka ovat oppilaiden käytössä. Muistathan ilmoittaa tarpeesta ilmoittautumisen yhteydessä. 

 

Micro:bit leiri 10-15v 2pv  

Kuinka saat ohjelmoitua Micro:bitin LED valoista animaation tai pelin? Mitä antureilla tai sensoreilla voi tehdä? Mitä tapahtuu, kun pääset osaksi Micro:bitin virtapiiriä? Leirillä tutustutaan mm. näihin ja moniin muihin sovelluksiin. Micro:bit on monipuolinen laite, jota voidaan ohjelmoida niin graafisilla paloilla kuin tekstuaalisilla ohjelmointikielillä kuten Python, JavaScript tai C+++. Mircobit ohjelmointi sopii niin vasta-alkajalle kuin ohjelmointia jo harrastaneelle koululaiselle. Mukaan oma kannettava tietokone, jossa on Chrome selain ja USB-portti. 

 

Koodileiri verkko-opetuksessa

Koodausleiri järjestetään Meets sovelluksella ma-pe 2h/päivä. Leiriteeman mukaisesti oppilaat harjoittelevat koodauksen perusteita tai peliohjelmointia erilaisia pelillisiä tehtäviä tehden opettajan ohjauksessa. Verkkoleirille osallistuakseen oppilas tarvii tietokoneen, jossa Chrome selain, mikrofoni ja kamera sekä nettiyhteyden.

 

Devaajat / Värkkäysleiri 10-15v 2pv

Devaajat / Värkkäysleirillä suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia pieniä ja hieman suurempia projekteja, joissa ohjelmointi, robotiikka ja värkkäily yhdistyvät. Leirillä tutustutaan ohjelmoitavaan mekaniikkaan ja sen mahdollisuuksiin EV3, Rasperry Pi, Arduinon, Micro-bit tai vaikkapa Quirkbotin avulla. Ohjelmoitava mekaniikka voidaan toteuttaa legoilla, Strawbeesien avulla tai vaikkapa rakentamalla maitopurkista Milkymonster, joka ohjelmoidaan toimimaan halutulla tavalla tai paperirullista ksylofoni, joka soi! Tällä leirillä tarkoitus on innovoida, kokeilla ja värkätä. Tärkeintä ei ole lopputulos vaan projekti itse!

  

ROBOTTILEIRIT

Roboajoneuvoleiri 7-12v - 1pv

Roboajoneuvoleirilla lapset rakentelevat legoista erilaisia sähkömoottorilla kulkevia ajoneuvoja. Päivän aikana opitaan mekaniikan perusteita ja järjestetään rakennettujen ajoneuvojen kilpa-ajot. Leiri soveltuu sekä vasta-alkajille että robottikerholaisille.

 

Robottileiri 7-12v - 2pv tai 3 pv

Robottileirillä lapset rakentavat legoista erilaisia mekaanisia rakenteita, testaavat EV3 älypalikan ohjelmointia ja harjoittelevat rakentamaan älypalikan ympärille toimivaa legorakennelmaa. Tämä leiri sopii sekä vasta-alkajille että robottikerholaisille. 

 

Mekaaniset menopelit 7-13v 2pv tai 3 pv

Mekaaniset menopelit leirillä tutustutaan mekaniikan perusrakenteisiin ja erilaisten ajoneuvojen rakentamiseen sekä niissä oleviin hammasratasrakenteisiin. Leirin aikana opitaan rakentamaan mm. kulmaratasauto, veiviauto, moottoroitu perusauto, rengasratasauto, kiituri. Ja ilman muuta leirin aikana järjestetään ajopelien testiajot, jossa testataan nopeutta, matkaa ja mekaanista kestävyyttä. Leiri sopii hyvin niin vasta-alkajille kuin jo Tiedekoulun Robottikerhossa harrastaneille. 

 

Minirobottileiri 5-7v 1-2pv

Minirobottileirillä lapset tutustuvat yksinkertaisten mekaanisten rakenteiden ja koneen osien rakentamiseen. Tutuiksi tulevat hammasrattaat, akselit, stopparit ja erilaiset tapit, joiden avulla rakennetaan monenlaisia ratasrakenteita, suunnanvaihtajia ja ruuvipyöriä. Leirin aikana tutustutaan myös sähkömoottorin käyttöön, johon legorakennelmat kiinnitetään saaden rakenteet liikkumaan.

 

EV3 ohjelmointi ja vahva mekaniikka leiri 7-15v -1-2pv

Robotiikka ja mekaniikka yhdistyvät kun EV3 älypalikan ympärille rakennetaan vahvaa mekaniikkaa oleva legorakenne ja EV3 älypalikan avulla legorakenne ohjelmoidaan toimimaan halutulla tavalla. Ohjelmointia ja vahvaa mekaniikkaa harjoitellaan suunnittelemalla ja toteuttamalla oma legoprojekti joko pareittain tai pienryhmissä.

   

Suomen Tiedekoulu Oy