Päiväleirit

Tiedekoulu järjestää koululaisten loma-aikoina suosittuja päiväleirejä!

Päiväleirin aikana sukelletaan leirin teemaan, opitaan uutta ja syvennetään osaamista mielekkäällä, mukaansatempaavalla tavalla konkreettisesti asioihin pureutuen. Valitse itsellesi mieluinen vaihtoehto ja lähdemukaan oppimismatkalle!

Päiväleirit järjestetään klo 9–15. Leiri-ilmoittautumisen ja paikan varaamisesta lähetämme sähköpostivahvistuksen. Leirin muodostuminen vahvistetaan kun leirille on min 4 ilmoittautunutta. Vahvistuksen mukana lähetämme leirilaskun. Leiri-ilmoittautuminen on sitova. 

Päiväleireille on leirin teeman mukainen suositusikä, mutta tämä on nimensä mukaisesti vain suositus! 

Koodileireille osallistuva tarvitsee mukaansa kannettavan tietokoneen. Tiedekoululla on muutamia lainakannettavia, tiedustele tarvittaessa lisää! 

Lounasaikaan lapset syövät kotoa tuomansa eväät Tiedekoulun tiloissa. Iltapäivällä Tiedekoulu tarjoaa välipalan. 

Tervetuloa mukaan päiväleireille Espoon Olariin, Helsingin Kallioon ja Turun Lonttisiin!

Leirimaksut
1 pv = 85 €
2 pv = 155 €
3 pv = 230 €

Leiripaikat
Tiedekoulu Olari, Länsiportti 1 A, Espoo
Tiedekoulu Kallio, Josafatinkatu 11, 00510 Helsinki
Tiedekoulu Lonttinen, Lonttistentie 9C, 20100 Turku

Luonnontieteet

Kemialliset reaktiot 7-11v 1-2 pv

Kemialliset reaktiot leirillä tutkitaan mm. aineiden tiheyttä, homogeenisten ja heterogeenisten liuosten eroja, aineiden viskositeettiä konkreettisten ja mielenkiintoisten kokeiden, havaintojen ja testien avulla. Kokeissa tutuiksi tulevat pintajännitys, kapillaari-ilmiö, miten eri aineet reagoivat toistensa kanssa tai miten aineiden reagointia voidaan kiihdyttää. Leirillä tutustutaan tieteellisiin tutkimusmenetelmiin, tutkimusvälineisiin ja kokeiden analysointiin. Jänniä kokeita luvassa! 

Tutkijaleiri 7-11v 1-2 pv

Tutkijaleirillä tutustutaan luonnontieteiden perusilmiöihin, opetellaan tutkimaan ja havainnoimaan ilmiöitä ja asioita tieteellisesti ja analyyttisesti.

Ihmeellinen ihminen -leiri 7-11v 1-2pv

Tällä leirillä sinä olet tutkimuksen kohteena! Leirillä tutustutaan tarkemmin ihmisen elimistöön ja sen toimintaan. Testataan aistien toimintaa. Voiko aisteja yrittää huijata, entäpä miten onnistuu aivojen toiminnan huijaus? Miten nopeat ovat refleksisi? Tiedätkö miltä sydämesi näyttää ja kuulostaa tai toimii? Entä miten käsi toimii? Leirillä tutustutaan ja tutkitaan ihmiskehon toimintaa, demonstroidaan elintoimintoja ja tehdään erilaisia malleja kuten aivohattu ja elimistön mallit. Päiväleirillä tehdyt mallit saat mukaasi.

Merentutkijaleiri 7-11v 1-2pv

Merentutkijaleirillä tutustutaan mereen elinympäristönä. Opetellaan ja tutkitaan erilaisia meressä eläviä eliöitä ja kasveja. Mistä merivesi muodostuu? Millaisia meren eliöitä on kallio- tai hiekkapohjaisissa vesistöissä? Tutuiksi tulevat erilaiset merentutkimuksessa käytettävät tutkimusmenetelmät mm. sukeltaminen ja paineastia. Leirin aikana pohditaan myös ihmisen vaikutusta merten hyvinvoinnille. Tutkitaan miten ja mistä mereen päätyy pienikokoisia muoveja ja miten mikromuovit voidaan erotella ja estää niiden pääsy meriin.

Tähtitiede ja avaruus 7-11v 1-2pv

Leirillä tutustutaan aurinkokuntaaamme ja sen planeettoihin ja asteroideihin, komeettoihin ja tähtiin. Tutkitaan kuun kierron vaiheita ja sen vaikutusta maapallolla mm. vuorovesi-ilmiöön. Leirin aikana pohditaan painovoiman merkitystä. Miten astronautti liikkuu ja toimii avaruudessa? Tehdään havainnoillistavia kokeita ja testejä tutkien fysiikan lakeja. Entä mikä on astronautin ruokavalio avaruuslennolla? Ja mitä ihmettä on avaruusromu ja miten se on päätynyt avaruuteen?

Ohjelmointi

Koodileiri 7-12v 1-2pv

Koodileirillä käydään läpi ohjelmoinnin perusteita visuaalisten ohjelmointisovellusten avulla ja harjoitellaan ohjelmointia tekemällä oma ohjelmointiprojekti. Koodileiri on tarkoitettu ohjelmointia aloitteleville ja jo edistyneemmille. Leiriohjaaja ohjaa lapsia yksilöllisesti näiden aikaisemman harrastuneisuuden ja ohjelmointikokemuksen perusteella. Oma kannettava tietokone mukaan. Tiedekoululla on 1-2 lainatietokonetta, joita voi vuokrata päiväleirin ajaksi, kysy erikseen.

Scratch pelileiri 7-13v 1-2pv

Visuaalinen ohjelmointisovellus Scratchin avulla harjoitellaan tietokonepelin toimintoja, mallinnetaan pieniä peliprojekteja sekä suunnitellaan ja toteutetaan oma peli. Scratch pelileiri on tarkoitettu ohjelmointia aloitteleville ja jo edistyneemmille. Leiriohjaaja ohjaa leiriläisiä yksilöllisesti näiden aikaisemman harrastuneisuuden ja ohjelmointikokemuksen perusteella. Oma kannettava tietokone mukaan. Tiedekoululla on 1-2 lainatietokonetta, joita voi vuokrata päiväleirin ajaksi, kysy erikseen.

Python leiri 10-15v 1-2pv

Python leirillä pääset joko tutustumaan itsellesi uuteen tekstuaaliseen ohjelmointikieleen Trinket Turtle eli Kilpikonnagrafiikan avualla tai kehittämään taitojasi eteenpäin Python koodauksen parissa koodaten Micro:bit laitteelle Pythonilla projekteja, toiminnallisuuksia ja pelejä. Leirillä luodaan värikästä taidetta koodaten ja/tai toteutetaan yhdessä suunniteltu peliprojekti Pythonilla. Oma kannettava tietokone mukaan, jossa Chrome selain.

Peliohjelmointi 10-15v 2pv

Peliohjelmointileirillä harjoitellaan pelistrategiaa suunnittelemalla ja toteuttamalla tietokonepeli. Leiri sopii ohjelmointia jo harrastaneille lapsille ja nuorille, jotka jo osaavat käyttää jo hieman kirjoittaa koodia ja visuaaliset ohjelmointisovellukset ovat tuttuja. Peliohjelmointileirillä ohjelmoidaan Python ohjelmointikielellä. Oma kannettava tietokone mukaa, jossa Chrome selain.

Animointi ja pelihahmon suunnitteluleiri 1 - 2pv

Animointiin ja pelihahmon suunnitteluun tutustutaan sekä tietokoneella että tabletilla käytettäviin sovelluksiin. Leiri sopii hyvin kaikille animoinnista ja pelihahmon suunnittelusta kiinnostuneille. Animoinnin perusteisiin, tekniikkaan ja perustoimintoihin kuten hahmon suunnitteluun, venymiseen, litistymiseen, tunnetilan luomiseen, taustojen käsittelyyn sekä äänien tekoon perehdymme Flipaclip sovelluksella. Tietokoneella harjoittelemme animointia ja pelihahmon suunnittelua Pixelart sovelluksella. Leirin aikana oppilailla on käytössä Tiedekoulun tabletit ja iPad kynä. Halutessasi voit ottaa mukaan oman kannettavan tietokoneen, jossa Chrome selain. Tiedekoululla on muutamia kannettavia tietokoneita, jotka ovat oppilaiden käytössä. Muistathan ilmoittaa lainakannettavan tarpeesta ilmoittautumisen yhteydessä.

Micro:bit leiri 10-15v 2pv

Kuinka saat ohjelmoitua Micro:bitin avulla LED valoista animaation tai pelin? Mitä antureilla tai sensoreilla voi tehdä? Mitä tapahtuu, kun pääset osaksi Micro:bitin virtapiiriä? Leirillä tutustutaan mm. näihin ja moniin muihin sovelluksiin. Micro:bit on monipuolinen laite, jota voidaan ohjelmoida niin graafisilla lohkoilla kuin tekstuaalisilla ohjelmointikielillä kuten Python ja JavaScriptilla. Mircobit ohjelmointi sopii niin vasta-alkajalle kuin ohjelmointia jo harrastaneelle koululaiselle. Mukaan oma kannettava tietokone, jossa on Chrome selain ja USB-portti.

Devaajat / Värkkäysleiri 10-15v 2pv

Devaajat / Värkkäysleirillä suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia pieniä ja hieman suurempia projekteja, joissa ohjelmointi, robotiikka ja värkkäily yhdistyvät. Leirillä tutustutaan ohjelmoitavaan mekaniikkaan ja sen mahdollisuuksiin EV3, Rasperry Pi, Arduinon tai Micro:bit laitteen avulla. Ohjelmoitava mekaniikka voidaan toteuttaa legoilla, Strawbeesien avulla tai vaikkapa rakentamalla maitopurkista Milkymonster, joka ohjelmoidaan toimimaan halutulla tavalla tai paperirullista ksylofoni, joka soi! Tällä leirillä tarkoitus on innovoida, kokeilla ja värkätä. Tärkeintä ei ole lopputulos vaan projekti itse!

Koodileiri verkko-opetuksessa

Koodausleiri järjestetään Meets sovelluksella 2h/päivä. Leiriteeman mukaisesti harjoitellaan koodauksen perusteita tai peliohjelmointia erilaisia pelillisiä tehtäviä tehden leiriohjaajan ohjauksessa. Verkkoleirille osallistuakseen leiriläinen tarvitsee tietokoneen, jossa Chrome selain, mikrofoni ja kamera sekä nettiyhteyden.

Scratch & IoT leiri

Scratch & IoT peliohjelmointileirillä koodataan visuaalisen ohjelmointisovelluksen Scratchin avulla pelejä, pieniä toimininnallisuuksia sekä projekteja Micro:bit laitteelle. Leiriläiset oppivat koodauksen lomassa  IoT laitteiden toimintaa.

Robotiikka

Roboajoneuvoleiri 7-12v 1pv

Roboajoneuvoleirilla lapset rakentelevat legoista erilaisia sähkömoottorilla kulkevia nelipyöräisiä ja ajoneuvoja. Päivän aikana opitaan mekaniikan perusteita ja järjestetään rakennettujen ajoneuvojen kilpa-ajot. Leiri soveltuu sekä vasta-alkajille että jo mekaniikkaa harrastaneille.

Robottileiri 7-12v 2pv tai 3 pv

Robottileirillä lapset rakentavat legoista erilaisia mekaanisia rakenteita kuten hammasratasrakennelmia, hihnapyöriä ja ruuvipyörärakenteita, joiden avulla rakennetaan erilaisia sovelluksia, koneen osia ja laitteita. Leirillä on myös mahdollisuus testata EV3 älypalikan ohjelmointia ja harjoittella rakentamaan älypalikan ympärille vahvaa mekaniikan rakennetta. Leiri  sopii hyvin vasta-alkajille kuin mekaniikkaa jo harrastavalle robottikerholaisille.

Mekaaniset menopelit 7-13v 2 pv tai 3 pv

Mekaaniset menopelit leirillä tutustutaan mekaniikan perusrakenteisiin ja erilaisten ajoneuvojen rakentamiseen sekä niissä oleviin hammasratasrakenteisiin. Leirin aikana opitaan rakentamaan mm. kulmaratasauto, veiviauto, moottoroitu perusauto, rengasratasauto, kiituri. Ja ilman muuta leirin aikana järjestetään ajopelien testiajot, jossa testataan nopeutta, matkaa ja mekaanista kestävyyttä. Leiri sopii hyvin niin vasta-alkajille kuin mekaniikkaa Robottikerhossa harrastaville.

Minirobottileiri 5-7v 1-2 pv

Minirobottileirillä lapset tutustuvat yksinkertaisten mekaanisten rakenteiden ja koneen osien rakentamiseen. Tutuiksi tulevat hammasrattaat, akselit, holkit ja erilaiset akselitapit, joiden avulla rakennetaan monenlaisia ratasrakenteita, suunnanvaihtajia ja ruuvipyöriä. Leirin aikana tutustutaan myös sähkömoottorin käyttöön, johon legorakennelmat kiinnitetään saaden rakenteet liikkumaan. Leiri sopii hyvin viskari eskari-ikäisille mekaniikasta kiinnostuneille kuin jo mekaniikka harrastaville. 

EV3-ohjelmointi ja vahva mekaniikka leiri 7-15v 1-2 pv

Robotiikka ja mekaniikka yhdistyvät kun EV3-älypalikan ympärille rakennetaan vahvaa mekaniikkaa oleva legorakenne ja EV3-älypalikan avulla legorakenne ohjelmoidaan toimimaan halutulla tavalla. Ohjelmointia ja vahvaa mekaniikkaa harjoitellaan suunnittelemalla ja toteuttamalla oma legoprojekti joko pareittain tai pienryhmissä.

Hiihtolomaviikon leirit

Tavataan hurjan innostavien päiväleirien merkeissä koululaisten loma-aikoina. Hiihtolomaviikon (viikko 8, 20.-24.2.2023) leireille on ilmoittautuminen nyt käynnissä, tervetuloa mukaan!

Mietinnässä jo kesäleirit? Kesäleirien lukujärjestys ja ilmoittautuminen avautuu huhti-toukokuussa. Pysy kuulolla!

Etsi leirejä

Vaihe 1

Kaupunki

Vaihe 2

Toimipiste

Vaihe 3

Oppimispolku

Harrastusryhmä

Toimipiste

Ajankohta

Ikäryhmä

 

Digitaalinen piirtäminen & pelihahmon suunnittelu -leiri (7-15 v.)
Turku, Lonttinen
22.-23.2. (ke-to)
7-12 ja 9-16 vuotiaat
EV3-ohjelmointi ja vahva mekaniikka -leiri (7-15 v.)
Espoo, Olari
24.2. (pe)
7-12 ja 9-16 vuotiaat
EV3-ohjelmointi ja vahva mekaniikka -leiri (7-15 v.)
Helsinki, Kallio
24.2. (pe)
7-12 ja 9-16 vuotiaat
EV3-ohjelmointi ja vahva mekaniikka -leiri (7-12 v.)
Turku, Lonttinen
24.2. (pe)
7-12 ja 9-16 vuotiaat
Robottileiri (7-12 v.)
Helsinki, Kallio
20.-21.2. (ma-ti)
7-12 vuotiaat
Koodileiri (7-12 v.)
Helsinki, Kallio
20.-21.2. (ma-ti)
7-12 vuotiaat
Tutkijaleiri (7-11 v.)
Helsinki, Kallio
22.2. (ke)
7-12 vuotiaat
Koodileiri (7-12 v.)
Espoo, Olari
22.-23.2. (ke-to)
7-12 vuotiaat
Robottileiri (7-12 v.)
Espoo, Olari
23.2. (to)
7-12 vuotiaat
Tutkijaleiri (7-11 v.)
Espoo, Olari
22.2. (ke)
7-12 vuotiaat
Koodileiri (7-12 v.)
Turku, Lonttinen
20.-21.2. (ma-ti)
7-12 vuotiaat
Robottileiri (7-12 v.)
Turku, Lonttinen
20.-21.2. (ma-ti)
7-12 vuotiaat
Tutkijaleiri (7-11 v.)
Turku, Lonttinen
22.2. (ke)
7-12 vuotiaat
Robottileiri (7-12 v.)
Turku, Lonttinen
23.2. (to)
7-12 vuotiaat
Koodileiri (7-12 v.)
Helsinki, Kallio
22.-23.2. (ke-to)
7-12 vuotiaat
Robottileiri (7-12 v.)
Helsinki, Kallio
23.2. (to)
7-12 vuotiaat
Robottileiri (7-12 v.)
Espoo, Olari
20.-21.2. (ma-ti)
7-12 vuotiaat
Koodileiri (7-12 v.)
Espoo, Olari
20.-21.2. (ma-ti)
7-12 vuotiaat

Tutustu Tiedekoulun oppimispolkuihin

Ohjelmointi

Ohjelmointi ›

Robotiikka

Robotiikka ›

Luonnontieteet

Luonnontieteet ›

Seuraa meitä somessa